dugaan di bulan ramadhan. .dugaan. .dugaan

Posted by : normazuin jamaludin at 9:28 PM 1 orang makan cadbury

salam ramadhan!!

again!!. .long time no see lah. .
ahah. .

okeyh. . hari nie dah masuk ramadhan ke-15. .
maksudnye raya dah nak dekat!! woooohoooo!!
teruja dengan beria sekejap!!
tahniah kepada sesiapa yg masih cukup puasanya ye. .yang tak cukup paham pahamlah. .no raya raya. .dok uma dendiam!!ahaks!!

okeyh. .sepanjang aku puase selama 15hari nie. .aku dapat detect something yang menjadikan diri aku lemah longlai sampai nak pengsan bila adanya dugaan dugaan yang tak sepatutnya. . (alasan nak puasa sekerat hari macam kecik2 dulu) huhuii. . 

dugaan 1 :
rancangan masak masak kat tv. .
hui yg nie mang xboleh blah. .time2 puasalah baru macam macam rancangan masak masak nak kuor kat tv. .ketukketuk ramadhan lah. .kuali oh kuali lah. .10 rasa 100 rasa lah. .hampeh. .nak masak yang nampak lazat je gamaknye. .wahhh~ terliur lorh!!
dugaan~~

dugaan 2 :
cuaca yang panas terik. .
yang nie betul betul dugaan. .saat saat aku kena kerahkan diri bila tengahari buta ade kelas. .waduh. .pakai payung pon boleh tembus lah panasnye. .time tulah terbayangkan air yg lazat lazat seperti soya cincau yang berais ais sampai mengalir lembut. .hufffsssttt!!
dugaan ya ALLAH. . .

dugaan 3 :
bazar ramadhan. .
yang ni sumpah tak tahan. .ya ampun. . .dugaan nya bila pegi bazar ramadhan yang berderet deret lah kedai kedai yang jual makanan yang enak enak bau nya sampai rasa macam nak rasa time tuh jugak. .bukan tuh jer. .bila nampak uncle hensem jual air yg bermacam2 jenis huiiii rasa macam nk wat muka comel kejap mintak simpati supaya uncle ensem tuh bagi rasa setiap air yg dia jual. .huh~nasib baik puasa ler. .
dugaannn~~

dugaan 4 : 
bila perot lapar tetiba. .
aduhai ya ampun. .ini selalu jadi kat aku sendiri. .
lagi lagi time time dah start petang && masa tuh aku still dalam kelas yang sangat sangatlah boringgg~~bila lapar mulalah pikir nak buka apa. .nak masak apa. .pikir nak yang gempak gempak jer cthnye macam nak makan Mcd Chicken Mc Deluxe lah (penggila mcd) , chicken chop lah. .siap lukis2 kat buku lagi nak hilangkan lapar yang melampau tuh. .
dugaan nyeeee~~

oke cukup. .
sebenarnya memang berlambak lambak lagi yang nak disenaraikan sal dugaan dugaan nie. .
tapi xpew. .lain tahun citer lagilah okeh. .
walau bermacam dugaan yg datang time2 nak mencukupkan puasa sebulan. .
kita tetap berjihad nak tunggu sampai maghrib. .
kan kan kan. .
ape susah. .malam top up lah makan banyak2. .ye x??
hahahahah. .
jgn ade yang terbuka time puasa pulak sudah lah. .

orait. .penat sudah. .
adios!!

p/s: puasa memerlukan kesabaran yang tahap babun punya. .so. .be strong with all the ''dugaan-dugaan diatas ye" hehe. .fighting!!



:: till pingu meet cadbury ::

 


jom lunch kat McD sok??

Posted by : normazuin jamaludin at 1:39 AM 2 Comments

annyeong !!

jom lunch kat McD sok?? makan Chicken Mc Deluxe nak?? ke nak makan GCB??
eh!!
mana boleh!!
esok puasa lah awak!!
nanti kena cekop sebab tak puasa && makan dikhalayak ramai. .ish2. .malu je. .xmo2. .
hahahaha~
mengong di malam hari. .
just joking okeyh!!
esok mestilah kena puasa. .
walaupun tak cukup sebulan tapi semangat gile nak puasa..
mau taknye. .xpuasa xboleh raya lah. .kan2??
anak sedara aku pon tahu lorh. .

okeyh entri kali ni just nak wish kat semua orang yang bergelar MUSLIM ----->

semoga harihari puasa kita diberkati ALLAH. .insyaALLAH. . .
semua orang tahu kot yg bulan Ramadhan ni adalah salah satu bulan yang sangat mulia dimana kita semua boleh menebus dosadosa dengan banyakbanyak beramal mase bulan ni. .
time nilah kita nak topup balik kita punya dosa dengan pahala yg berganda insyaALLAH bila kita banyak2 baca Al-Quran, pi wat Terawih. .
ishh. .banyak ar hikmahnya. .siyesly. .
so moh2 ler kita rajinrajinkan diri && tanam kan azam puasa tahun ni puasa yang lebih bermakna berbanding tahun sebelumnya. .
ish macam ustazahlah pulak kan. .haha~
tak salah kan samasama engat2kan. .
okeyh cukuplah. .semmmpuuuuttttt~~
huhu~~

hah!! lagi 1 yang amat2 lah penting!!
puasa bukan je tahan makan && minum okeyh!!
kita jugak kena tahan mulut kita dari cakap benda2 xelok. .
tahanlah sebulan. .pastu nak sambong sambonglah. .hahaha. .
bukan mulut je k. .mata && telinga juga. .
so pandai2 lah. .
jangan korang tutup semua pakai purdah bagai. .
seram pulak kang. .
hahahahah~~

okeyh. .
hape pon selamat beramal lah ye && renungrenungkan!!
assalamualaikum~~
daaa..




p/s; jangan curicuri minum air paip oke?? huhu~~ (pengalaman)





:: till pingu meet cadbury ::