:: untitled ::

Posted by : normazuin jamaludin at 2:43 PM 0 Comments

dengan nama ALLAH yang Maha Mengetahui Segala yg Terjadi. .


selain family. .kawan yang paling rapat dengan kita right?
so. .supposedly mereka2 yang rapat nie lebih kenal & paham kita right?
tapi kenapa tak?. .
kawan jugak yang boleh menyebabkan aku tak boleh nak tahan airmata. .
aku tak kuat kalau ada sikit pon salah faham yg berlaku. .
walau sekecil zarah pun. .
sebab tu aku selalu mengalah. .
aku cuba mengalah. .
walaupun aku makan hati limpa hempedu berulamkan jantung sekalipun. .
mungkin aku yg salah. .
mungkin aku yg salah dalam semua salah faham. .
ye. .aku yg salah. .
aku cuba minta maaf. .
aku cuba. .
dengan setinggi harapan yg salah faham or ketidakselesaan emosi nie hilang sekelip mata. .
tapi yg berlaku adalah sebaliknya. .
&& lebih teruk. .
ya Allah. .besar sangat ke salah aku nie?
tolong aku ya Allah. .
aku tak sekuat orang lain. .
aku tak punya sesiapa. .
cuma family. .
&& pada Kau saje aku mengadu ya Allah. .
aku cuba sedapkan hati. .
mungkin ada hikmah disebalik yg terjadi. .
aku selalu terfikir. .
mungkin aku dah menyusahkan mereka. .
terlalu banyak. .
mungkin aku lupa nak menghargai mereka. .
mungkin jugak aku terlalu pentingkan diri. .
sampai 1 masa aku terfikir
yg aku BUKAN KAWAN YANG BAIK. .
ya Allah. .
sakitnya apa yg aku rasa sekarang. .
mungkin dah tiba masanya aku berubah. .

wahai kawan. .
aku tak cukup kuat utk salah faham ni. .
maafkan aku andai aku cukup berdosa pada kau. .
maafkan aku andai aku terlalu menyusahkan kau. .
maafkan aku andai aku lupa nak menghargai segala yg kau buat. .
maafkan aku andai aku terlalu pentingkan diri. .
maafkan aku atas segala galanya. .
aku bukan kawan yang baik sebab salah2 aku kat kau terlalu banyak. .
sampai kau tak nak bertegur. .
sampai kau meluahkan segala kt muka buku kau. .
aku cuba kuat baca semua luahan kau. .
walaupun perit. .
yg aku faham salah satunya kau bagai dah buang aku dalam hidup kau. .
bila kau cakap kau bernasib baik ada yang lain disisi. .
tak pe. .
kau sepatutnya beruntung ada yg lain. .
aku?. .
cuma ada kau yg dulu faham aku. .
maafkan aku. .
maafkan aku. .
maafkan aku. .


:: till pingu meet cadbury ::

eksiden depan mata. .ouh. .itu scary~

Posted by : normazuin jamaludin at 1:40 PM 1 orang makan cadbury

dengan nama Allah yang Maha Pengasih. .

assalamualaikum (;
hai readers !. .rasanya macam dah berhari2 aku tak update hape2. .
well. .kadang2 mood tak ada. .kadang2 penyakit abg 'M' a.k.a malas rajin datang menjengah berhari hari tak mau pergi jauh2. .kadang2 nie. .kadang2 tu. .
aish. .banyak tol kadang2. .

oke harini aku just nak kongsi cerita je ngan korangkorang. .
korangkorang mesti pernah kan tengok eksiden depan mata sendiri or korangkorang yang eksiden kat jalan raya yang banyak kete, lori, bajak, semut, UFO && seangkatan dengan nya lah kan. .eh semut?
weh semut pon melintas jalan tau. .mati tak mati je. .

ish cerita pasal eksiden nie scary lah. .mintak dijaohkan kan? kan2?
tak tahulah kalau korang yang mintak nak eksiden. .yelah bawak kereta macam hantu india. .bawak motor macam hantu cina. .haiyoo. .manyak susah maa. .carik pasal itu namanya. .
macam pagi tadi. .aku entah kenapa harini agak kerajinan pagipagi bangun awal pergi ekot Datok Jamaludin check in kan adik bongsu aku yang manja ala2 ubi sawan masuk sekolah menengah. .wah. .dah besar rupanya adik aku. .**barusedarakumakintua. .
dipendekkan cerita, masa on the way pergi ke bandar selepas check in kan adik aku tuh, tengah dok syok2 aku melayan perasaan dengar lagu OST ombak rindu yang agak kejiwangan disitu tibatiba. . .

gedebang kebabowwww!!!!!! **soundeffect

hilang ombak rindu aku dek terkezuuuuttt yang amat. .

lori bertembung kereta. .eh. .lori melanggar kereta. .eh kereta langgar lori. .semut langgar siput eh. .entah. .tak sure sebab tak ada playback. .
ini scary oke. .
eksiden nie berlaku kat jalan bertentangan. .
pakcik lori tak apa-apa aku rasa sebab dia bawak lori yang besar & kebal. .ofkoslah tak apa-apa kan. .
yang bawak kereta & dilanggar pulaknya seorang pakcik yang aku agak umurnya sebaya Datok J aka Datok Jamaludin tapi tua sikit. .
sadis aku nampak pakcik tuh yang muka sangat lah takut & menahan sakit. .
syukur pakcik tuh masih bernyawa. .

so masa tu aku start lah buat assumption yang agak hyperbola pasal eksiden tuh sebab tak tahu siapa yang salah. .
lori yang salah lah kot sebab kejar lampu hijau yang sipi2 nak ke merah. .
huh bahayalah lori nie !! kau kan besar. .bagi laluan pada yang kecik cemetot . .
huffffsssttt !! aku sangatsangat lah takot kalau belajar bawak kereta pastu kat sebelah ada lori. .memang aku menjerit tak pasal lah kan. .padahal nothing happen pon. . 

sebagai pengajaran, kat jalan raya janganlah kita berlagak bagus && power rangers. .ingat satu sama lain. .hati-hati && berhemah itu perlu oke. .tapi janganlah kau dok bawak macam kurakura nak mati. .marah orang lain kang. .jalan tu bukan jalan kita sorang oke. .ikut undang2 jalan raya. .kan dah besar kan? dah ada otak && boleh think2 lagi. .
so whatever it is korangkorang jaga diri korang. .tak mau eksiden2 nie. .bahaya u'olls!!. .

alah. .tak rock ar der bawak skema skema ni. .weh !! nak rock sangat bawak lah oke. .aku tak ada hal lah. .tangan putus, kaki kat kepala, kepala kat kaki ke korang yang tanggung. .aku cuma nasehat. .nasehat kan bagus. .boleh sehat tubuh badan. .tak caye? trylah oke !. .

satu lagi pesanan khas dari aku yang manis2 ayu ni. .**kausukaperasan
helmet & tali pinggang harus pakai oke ! biar skema badut ! janji kau hidup selamat !!
pandu cermat ! jiwa selamat !!
renung2kan && selamat berhatihati !!
adios!!



:: till pingu meet cadbury ::




lupa lagi ~

Posted by : normazuin jamaludin at 11:22 PM 0 Comments

dengan nama ALLAH yang Maha Mengetahui. .

hai kamoo kamoo yang shomel2 && hensem2 lagi macho. .
harini mood tengah rajin nak meng update kan belog lah konon nya ni. .
tapi jaoh2 kat dalam hati memang malas nak mampuih lah kan. .asal nak update je lupa nak tulis apa. .tu lah penyakit yang makin kronik yang tengah melekat ketatketat kat aku ni. .haiyoo. .manyak makan itu semut api lorh~

oke lupa lagi nak tulis apa ~~~

eh apa sebenanya nak tulis tadi??

citer pasal snow white ke??

eh bukan. .

citer pasal mamat korea yang hensem && jambu ke??

eh bukan. .

ke citer pasal aku yang manis2 ayu macam cokelat ni??

eh ye kot. .eh?? macam bukan. .

 entahla. .

lupa lagi~~

penyakit datang balik!! lariiii!! ..

vengong melanda diri. .

oke malas nak hengat !! 

kena tido 24jam baru engat balik kot. .

okebye !!

postpone nak citer ape. .

______offlineeee_______



amaran :: awas!! jangan tiru aksi ini kerana penyakit ini berjangkit !!



p/s; sebenanya tak lupa. .cuma tak hengat nak update apa plus otak tengah sengal-sengal ubi sebab belum hanta servis. . LOL~


:: till pingu meet cadbury ::


:: kemut a.k.a kedekutnya kau ::

Posted by : normazuin jamaludin at 12:30 AM 0 Comments

dengan nama ALLAH yang Maha Pengasih. .

harini aku sedaya upaya segala tenaga yang ada untuk update diari tersayang nie. .
almaklumlah. .hari ni hari penat aku & hari mengantuk sedunia untuk aku sorang je. .hahah!

ada satu benda yang aku nak share. .
tadi aku agak terkilan lah dengan si orangorang sekeliling masa aku tengah tunggu turn belajar drive. .(ceh belaja drive dier)
punyalah cuaca terik gila tadi. .plaknya aku duduk dengan muka ayu si manis jelita dekat tepi track blaja kete tu sorangsorang. .
almaklumlah membe sekepala semua dah ada lesen sendirian berhad so aku je yang baru terkedek kaduk nak ambik time nie. . =.=''
oke nak dijadikan cerita aku yang sorangsorang nie naklah kononnya cari orang yang boleh diajak berborak. .well aku nie peramah gile orangnyakan so haruslah tegur menegur dengan semanis boleh. .*perasan tan tan!

oke mula2 perasaan nak menegur untuk dijadikan kawan memang gila bapak membuak dia ibarat tumpahan milo ke ladang gandum belakang rumah. .
kononnya dengan strategi permulaan kenalah senyum ala2 siti nurhaliza kan. .

mangsa pertama untuk dijadikan teman berborak setelah nampak aku senyum :: membalas dengan muka ketat plus padat && mampat. .

oke takpe aku try lagi. .

mangsa kedua setelah untuk dijadikan teman berborak nampak aku senyum manis madu :: buat buat tak nampak kewujudan si aku yang semanis madu. .

oke agak bengang di situ. .try lagi. .never give up kate omputih gitu. .

mangsa ketiga untuk dijadikan teman berborak setelah nampak aku senyum semanis kurma khas dari felda redong :: langsung tiada respon yang +ve. .

dalam hati aku jerit sekuatkuat alam "wei manusia!! kedekutnya kau!!!!!! balas senyum sikit pon tak mau !! tak nak kawannnn!!! "

aku betul2 bengang dengan segelintir orangorang yang macamtu. .

dalam hati diorang bila nampak aku yang menggayakan macam2 jenis senyum agaknya 
" kau gila apa senyum sorangsorang macam orang gila "
atau
" aku jeles tengok kau manis sangat senyum seiras siti nurhaliza, so ingat aku nak balas balik? sorry morry lah "

macam tuh kot yang diorang fikir sebab tuh lah berat sangat nak senyum balik. .
whateverlah. .
aku ikhlas kot. .hape pon tak boleh. .

susah sangat ke nak senyum?. .
berdosa ke kalau senyum balik kat orang yang ikhlas senyum kat kita?
senyum boleh buat sakit ke?

senyum kan sedekah. .
wei. .tak rugilah kalau bagi senyum kat orang walaupun bukan yang kita kenal. .
tak luak pun aku rasa duit korangkorang untuk setakat senyum yang tak sampai 1minit pun. .
benda simple, just smile je kan. .
susah ke????

ingatlah. .walau sesedih mana pun kita. .walau semarah mana pun kita. .walau se moody mana pun kita. .
senyumlah. .
sebab ALLAH bagi kita 1000++ sebab kenapa kita perlu senyum walau macam mana desperate pun situasi kita. .
&&
kalau korang nak tahu. .muka korangkorang yang bila senyum lebih cantik && manis plus nampak muda dari muka korangkorang bila seketat plus sesendat macam harimau kelaparan. . .
nak awet muda kan?? so senyum lah oke. .
renung renungkan && selamat beramal!!
adios!


amaran : jangan senyum tak tentu pasal !! bahaya !! boleh dihantar ke tanjung rambutan. .hehe

p/s; a smile only takes a moment, but the memories of it lasts forever







:: till pingu meet cadbury with sincere smile ::

:: kuatkan diri kau ::

Posted by : normazuin jamaludin at 12:57 PM 3 Comments



kiranya tiada CINTA insan untukmu
cukuplah CINTA ALLAH penyuluh hidupmu
kelak akan ada CINTA untukmu dari insan yang menCINTAI ALLAH
sebagaimana CINTAMU kepadaNYA. . .


hanya sekadar renungan bersama. .


p/s; jangan sesekali putus asa. .ALLAH mengatur yang terbaik buat kita. .insyaALLAH. .
(^_^)v


:: till pingu meet cadbury ::



euuuwww!! tangan awak berpeluh lah!!

Posted by : normazuin jamaludin at 11:48 PM 0 Comments

dengan nama ALLAH yang Maha Penyayang. .


ahah!!. .siapa yang ada penyakit kuat berpeluh kat tangan sila angkat kening sebelah kiri sekarang!!. .
waaaahhhhh~~kenapa aku sorang je yang angkat kening dengan beria nieh??. .huhu
maksudnya aku penghidap tegar ke??
ohh~ tidakkk!!!
**pengsan tergolek2 macam dapat penyakit yang giler kronik gamaknya. .
LOL~ giler punya intro. .

okeyh. .aku selalu tertanya2 macam mana boleh berpeluh kat tangan ek??
ye. .memang semua orang berpeluh kot tapi tidaklah kerap nau nye. .
nak dicerita pengalaman memang banyaklah kan sebab aku salah sorang yang terlibat dengan penyakit kuat berpeluh nie. .
ops! kat tangan je oke. .kat tempat lain still under control. .hahah. .

masalah yang aku pernah face disebabkan tangan yang berpeluh ::

1) of course lah tak confident nak bersalaman dengan orang. .tangan basah kot. .ade yang akan cakap cenggini. ."euuuwww!! tangan kau geli2 lah!!'' =.=''
2) time jawab exam yang memerlukan tulis2 yang banyak, pen sampai boleh terlucut && tulisan jadik masya ALLAH tak terkata cantiknya.
3) pantang nervous sikit tangan automatik basah macam baru lepas basuh tangan. .
4) main hoki sampai boleh tercampak kayu hoki. .sama jugak macam main badminton. .sipi2 lagi nak kena orang. .tak sengaja lah punn. .
5) pegang hanphone time bergayut yang lama kompom boleh rosak handphone sebab peluh banyak && handphone masuk air. .(gempak je)
6) the latest harituh aku pi belajar amek lesen. .kehadiran plaknya guna thumbprint. .tapi malangnya thumbprint machine tuh tak dapat detect ibujari aku yang somel nie sebab basah. .

&& banyak lagi lah yang bersangkut paut dengan nya. .

yang aku tahu nama penyakit nie dipanggil Hyperhidrosis. .faktanya penyakit nie boleh berlaku hampir 1% daripada populasi terutamanya wanita. .ouh. .akulah salah suku dari 1% tuh. .huhu~
. .
pakcik google kata nak kurangkan kena buat pembedahan kat bawah ketiak yang tempat letak peluh2 utama. .haha. .apakah??
tapi resultnya 50-50. .kemungkinan nak hilang peluh tapak tangan memang tinggi tapi kat tempat lain plak yang akan take over. .
&& banyak lagilah. .

malas nak citer pasal rawatan2 dia yang aku tak bape nak paham tuh. .
sebabnya aku redha dengan apa yang ALLAH bagi kat aku sekarang. .
mungkin ada hikmah di sebaliknya. .mana lah tau kan. .
dulu memang aku selalu mengeluh. .but now, dah get used to it. .
setiap manusia tu pasti ada kelebihan && keKURANGannya. .
&& kekurangan tuh yang buat kita lebih menghargai diri sendiri. .kan2??

so for those yang sama masalah dengan aku kuatkan semangat && take it easy oke. .
persetan apa orang kutuk or cakap euuuww2 kat korang. .
SICK is a GIFT. .so, no worries(;

adios!!


p/s; i really2 wish that my future husband yang tak dapat detect lagi sampai sekarang boleh terima kelemahan aku && tak geli pimpin tangan aku. .hukhuk. .=.=''



:: till pingu meet cadbury ::


owh langau!! pi men jauh2!!

Posted by : normazuin jamaludin at 11:44 PM 0 Comments

dengan nama Allah yang Maha Mengetahui. .

the main topic hari nie nampak sangat marah. .yeah!! that's true!!. .marah. .kecewa. .plus tak tahu dah nak kata apa. .

why ek??

why kau tanya aku??

huh!!

ni semua sebab penyokong Harimau Muda yang kononnya time MENANG disanjung tinggi. .tapi bila KALAH dikutuk kataknya mereka mereka tuh. .
ouh. .
sedih dengan sikap macam ni. .
macam2 ayat yang langsung tak membina yg sempat aku terbaca kat fb ngan twitter. .
ada juga yg kutuk habis!!
then lagi satu. .its really annoying bila time opposing team scores, ramai keluar awal kononnya takut jam plak kan nak keluar sesak2 nanti. .ouh. .that's really2 hurt. .
apalah salah nya bagi semangat & tunggu sampai habis. . .
tak luak hape pon. .
merekamereka dah buat yg terbaik atas padang tu. .apekan daya. .malam nie bukan rezeki diorang kan. .

hape pon Harimau Malaya tetap dihati!!. .
go Harimau!! korang boleh pergi jauh!!. .

‎'KITA TAK LAYAK BERSORAK KETIKA MENANG JIKA TAK MAMPU MENYOKONG KETIKA KALAH'
If You Ashamed To Stand By Your Colours, You Better Seek For Another Flag !
so 'lalang' ! pegi men jauh2 !

#selamanya selamanya Harimau Malaya !

-credit to kyna kuna


adios!!. .


:: till pingu meet cadbury ::